Det ER tanken der tæller

Denne blog har en underoverskrift. Det er den sætning man plejer at knytte sammen med en gave, som modtageren ikke gider have og derfor ikke rigtig har nogen værdi. Tanken derimod — den har altid værdi. Den kan man ikke se bort fra.

Og sådan er det vel helt generelt. Mennesker kan slippe afsted med at foretage en masse underlige ureflekterede gerninger — det kan man til en vis grad se igennem fingre med. Det er bare tilfældighedernes spil der har sat sit præg.

Men hvis gerningerne derimod er gennemtænkte — dvs. hvis tankens magt har fremmanet handlingen, da har resultatet en helt anden vægt og er genstand for en meget nøjere vurdering fra omverdenen.

En gennemtænkt god idé belønnes med beundring. Gennemtænkt ondskab er det værste vi kan tænke os (!).

Tankerne er det, der gør os unikke. Menneskers tanker lever i al deres mangfoldighed og giver os vores forskellighed. Det er dem (sammen med de uundgåelige tilfældigheder naturligvis) der har bragt folk hen hvor de er.

Tankerne kan bringe os hen, hvor vi har fantasi til.

Vi ville aldrig kunne forstå noget af verden bare ved hjælp af sanserne, altså uden vores tanker. Matematikere, filosoffer og alle andre videnskabsmænd har tanken som det vigtigste redskab til forståelse af deres del af videnskaben. Forståelse er uløselig kædet sammen med evnen til at kunne tænke. Forståelsen af os selv som mennesker sker naturligvis også igennem tanker.

Dyr kan ikke tænke — derfor er en ræv er som alle de andre ræve. Har man set én ræv, har man set dem alle.

Har man mødt et tænkende menneske, har man derimod mødt en unik skabning.

 

 

Lukket for kommentarer.